Tijdens de jaarlijkse high tech safari voor studenten werden diverse high tech bedrijven van het InnovatieCluster bezocht.

In drie bussen volgden de studenten van de studieverenigingen Fysisch-Mathematische Faculteitsvereniging, Technisch Fysische Vereniging ‘Professor Francken’ en studievereniging voor Kunstmatige Intelligentie en Informatica Cover de sporen van sensoring & big data, visual intelligence en robotics. Het bracht ze bij Resato in Assen waar ze een demonstratie kregen van de waterstraalsnijders en extreem hogedruk apparatuur. Toen door naar BD in Drachten voor de ontdekking wat visual intelligence in combinatie met big data kan betekenen voor het versneld opsporen van ziektes.

Bij Photonis in Roden vingen de studenten met een kijkje door een super nachtverrekijker een glimp op van de militaire mogelijkheden van deze techniek. Dat er ook levens gered kunnen worden met visuele high tech bleek bij Ziuz in Gorredijk, waar de koppeling van slimme software aan superlenzen medicijnen controleren op juistheid en hoeveelheid. De kennismaking met onze big 5 ging verder bij Neopost in Drachten. Daar zagen de studenten hoe met slimme techniek en robotisering het verpakken van goederen 10 keer sneller met 50 procent volumewinst.

YP Your Partner toonde aan de hand van de Hololens van Microsoft de onbeperkte toepassingsmogelijkheden voor industrie en bedrijfsleven van augmented reality. ,,Het is alsof je letterlijk iets toevoegt aan de werkelijkheid.’’ Bij Variass in Drachten maakten de studenten kennis met ‘cobots’, robots die veilig kunnen samenwerken met mensen.

Afsluitend was er een rondleiding bij Philips in Drachten. Eerst in het ICD Shared Facility Center waar onze 3D metaalprinter tot de verbeelding sprak. Gevolgd door een rondleiding langs de productie van scheerapparaten in de meest geavanceerde ‘robotfabriek’ van Noord-Nederand