Variass produceert door ASTRON en IBM ontwikkelde microservers

Op de Hannover Messe is bekend gemaakt dat Variass de door ASTRON en IBM ontwikkelde 64-bit Microservers gaat produceren. Het betreft de eerste order van de Microservers, waarvan de ontwikkeling in 2012 is begonnen als ICT roadmap voor de Square Kilometre Array (SKA), de in ontwikkeling zijnde grootste radiotelescoop ter wereld. De start van de productie door Variass is voor ASTRON en IBM een belangrijke mijlpaal in de valorisatie.

Dit is het directe resultaat van de researchsamenwerking tussen ASTRON en IBM binnen het samenwerkingsverband DOME en richten zich op onderzoek en valorisatie van exascale computing technology, oftewel computersystemen met een gigantische rekencapaciteit. De industrialisatie van de complexe microservers wordt verzorgt door Variass. De Microserver is een voorbeeld van innovatie die de grenzen op zoekt door de combinatie van de componenten en deze te miniaturiseren. IBM Research Zürich heeft een ‘letter of intent’ getekend voor een vervolgorder om een eerste prototype van een Micro Data Center te demonstreren.
De eerste serie-order werd ondertekend in het bijzijn van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ‘Hier zie je dat het voor de hand ligt om te kijken naar de combinatie van infrastructuur, wetenschap en het economisch systeem als een geheel’, aldus de minister. ‘Wetenschappelijke samenwerking leidt tot economische impulsen zoals we hier bij de ontwikkeling van de Microserver kunnen zien en de rol van ASTRON, IBM en Variass.’