Een revolutionair idee kan het kind zijn van een eenvoudige gedachte. Neem de CardiCard. Een apparaatje zo groot als een creditcard, alleen wat dikker, vertelt in 60 seconden wat een hulpverlener moet doen wanneer iemand een hartstilstand heeft.
Het idee is van de Veendammer uitvinder Ed Faber (49), die het pratende kaartje ontwikkelde met Variass Electronics en waarbij ook de Nederlandse Hartstichting werd betrokken.
“Een wereldwijde primeur”, zegt Faber, “en een uitvinding waar iedereen met een hart iets aan heeft.” De uitvinder zegt te weten dat in Nederland jaarlijks 16.000 mensen aan een hartstilstand overlijden. ”Een kwart van de Nederlanders van achttien jaar en ouder heeft ooit een reanimatiecursus gevolgd, maar die kennis is niet altijd paraat in een crisissituatie. De CardiCard is dan het steuntje in de rug en altijd bij de hand omdat het gemakkelijk in een tas of broekzak past.”
De CardiCard wordt in alle talen uitgebracht. Dat kan omdat het protocol voor reanimeren over de hele wereld hetzelfde is. De instructies op de Nederlandse versie volgen de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). De CardiCard moet over drie weken voor iedereen beschikbaar zijn. Meer informatie op www.cardicard.nl
Bron: DvhN – 27 juli 2005 Louis van Kelckhoven
 
Publicatiedatum: 27 juli 2005