VEENDAM – Zes bedrijven in Groningen en Friesland willen samen uitgroeien tot hét rfid-loket van Nederland. De rfid-techniek. waarbij een chip zo groot als een zandkorrel via radiosignalen automatische identificatie mogelijk maakt, beleeft een razendsnelle ontwikkeling en zal wereldwijd binnen enkele jaren goed zijn voor enkele miljarden euro’s omzet.
De zes bedrijven zullen zich concentreren op praktische toepassingen. “Binnen een jaar zijn we een begrip”, zegt initiatiefnemer Jan Collewijn van Metaal Plus en Filitrix in het Friese Oosterzee. Hij verwacht dat het project tientallen banen oplevert. De andere deelnemers van ‘Rfidee’ zijn Variass Electronics in Veendam, JB Besturingstechniek in Oosterwolde, adviesbureau Langhout en Cazemier in Drachten en MicroKey (industriele elektronica) in Noordhorn.
Rabobank
Collewijn is zelf al acht jaar actief op markt voor ‘radio frequency identification’. Zijn bedrijf Filitrix ontwikkelde onder meer een techniek waarmee postpakketten en kluizen met elkaar kunnen communiceren. Het systeem is in gebruik bij logistiek bedrijf NT1, Rabobank een andere klant, houdt zijn geldvervoer met slimme radiochips in de gaten. En Heineken gebruikt de Filitrixtags voor de opslag van gegevens bij de productie van de beertender, de onlangs geihtroduceerde thuistap.
“Als alle deelnemende bedrijven hun specialismen inzetten, vormen we een keten, en kunnen we de markt van het begin tot het eind bedienen", schetst Collewijn het idee achter de samenwerking. Hij ziet "gigantische marktkansen. De ‘heilige graal’ gaat binnenkort landen. We zouden sukkels zijn als we de techniek in het Noorden niet beheersen zodra de storm losbreekt.”
Gegevensopslag
De bedrijven willen zich vooral richten op toepassing van slimme radiochips in productieprocessen. Collewijn schetst een situatie waarbij klanten rechtstreeks met de machines van de leverancier communiceren en zelf orders inplannen zodra er productiecapaciteit vrijkomt. Een andere toepassing is minutieuze gegevensopslag tijdens het productieproces. zodat fouten op te sporen zijn. “Je hoeft dan in het geval van een fout partijtje onderdelen niet meteen honderden auto’s terug te roepen naar de garage, maar precies die paar waarvan je weet dat er een verkeerde cilinder in zit.”
In Amsterdam is gisteren de Stichting RFID opgericht, die gebruik van de radiochip wil aanjagen. De chip geldt als superslimme vervanger van de streepjescode.
 
BRON: Dagblad van het Noorden d.d. 11-06-2004 
Publicatiedatum: 11 juni 2004