Ruim 300 meiden van scholen uit Drachten en wijde omgeving beleefden donderdag 14 april Girlsday 2016. Een dag met activiteiten speciaal voor meiden met interesse in techniek. Innovatiecluster Drachten bood de meiden op de locaties van de high tech bedrijven Philips, Whisper Power en BD een speciaal programma. 
Terwijl op de locatie van Whisper Power de meiden van medewerkers van Resato International een workshop Oculus Rift (virtuele bril) kregen en onder begeleiding van Variass medewerkers met de Little Bits aan de slag mochten, streden  de meiden bij Philips met bijzondere opdrachten met een stofzuiger en haarföhn om de beste plek.  
Onder begeleiding van medewerkers van Photonis experimenteerden de meisjes met nachtkijkers. Tegelijkertijd op dezelfde locatiebij BD werden andere meiden door medewerkers van BD meegenomen naar het laboratorium om te zien hoe de petrischaaltjes en high tech samengaan om mensenlevens te redden. De Innovatiecluster Drachten-robot was er om mee te spelen en met je stem opdrachten te geven.   
 
 
Talent behouden
Volgens Joost Krebbekx, programmamanager van Innovatiecluster Drachten, gaat veel vrouwelijk bèta/technisch talent verloren omdat meisjes vaak geen idee hebben wat een technisch beroep inhoudt. ,,Door met leuke workshops mee te doen aan Girlsday laten wij de meisjes ervaren dat techniek leuk is en dat je er veel creativiteit in kwijt kunt. De tijd dat techniek alleen voor mannen was die vuile handen maakten is écht voorbij.”